طرز تهیه خورش قلیه ترش؛ غذای لذیذ و سنتی لرستان

به گزارش وبلاگ عکس 94، با طرز تهیه خورش قلیه ترش، یکی از غذاهای محلی و خوشمزه لرستان آشنا شوید و با طبخ آن در منزل، یک خورش متفاوت و ترش مزه برای مهمانی ها سرو کنید.

طرز تهیه خورش قلیه ترش؛ غذای لذیذ و سنتی لرستان

خورش قلیه ترش یا قلیه لری، یکی از غذاهای اصیل ایرانی و متعلق به استان لرستان است که با گوشت قرمز، پیاز، آب انار یا عصاره تمر هندی، رب انار یا رب گوجه فرنگی، سیب زمینی و ادویه جات درست می گردد؛ البته می توان آن را با گوشت مرغ نیز درست کرد. با شنیدن نام این خورش، ممکن است فکر کنید که این غذا ربطی به قلیه ماهی یا قلیه میگوی مشهور جنوب کشور داشته باشد؛ اما باید بدانید که خورش قلیه ترش، یک خورش کاملا متفاوت از غذاهای جنوبی است.

در گذشته و در زمان حکومت صفویان بر ایران، تمام خورش ها را قلیه می نامیدند که به معنای سرخ نموده و در زبان عربی به معنای تکه های گوشت است. این نام تا اواخر دوره قاجار با خورش های ایرانی گره خورده بود و از آن پس به دلایلی، قلیه جای خود را به واژه خورش داد. هم اکنون نیز به غیر از جنوب ایران، در معدود نقاطی از ایران از واژه قلیه استفاده می گردد. البته این موضوع بدین معنا نیست که شما نمی توانید در شهرهای مختلف ایران، قلیه های محلی را مزه کنید. در لغت نامه دهخدا در تعریف قلیه آمده است:

قطعه هایی از گوشت که سرخ نمایند با پیاز و بعضی از سبزیجات، طعامی است از گوشت و پیاز و کدو یا اسفناج و بادنجان.

در ادامه با همراه باشید تا شما را با طرز تهیه خورش قلیه ترش آشنا کنیم. خورش قلیه ترش، یک غذای مناسب برای سرو در وعده های اصلی است. این خورش محلی لری با برنج خورده می گردد و سالادهای سنتی مانند سالاد فصل، سالاد کنگر و سالاد شیرازی از گزینه های فوق العاده برای سرو در کنار آن هستند.

هرآنچه باید درباره خورش قلیه ترش بدانید:

  • خورش قلیه ترش و طرز تهیه آن
  • نکات مهم برای تهیه خورش قلیه ترش
  • ترش قلیه و طرز تهیه آن
  • سفر به لرستان با طعم خورش قلیه ترش

خورش قلیه ترش و طرز تهیه آن

مواد لازم برای چهار نفر

  • 500 گرم گوشت گوسفند
  • یک عدد پیاز میانه و نگینی خرد شده
  • یک پیمانه آب انار
  • 2 قاشق سوپ خوری رب انار
  • 3 عدد سیب زمینی میانه پوست کنده
  • نمک، فلفل، زردچوبه و ادویه خورشتی به مقدار لازم
  • 3 قاشق غذاخوری روغن مایع
  • برنج زعفرانی برای سرو

طرز تهیه خورش قلیه ترش

مرحله اول:

در یک قابلمه کمی روغن بریزید و روی حرارت میانه گاز قرار دهید تا روغن داغ گردد. سپس پیازهای نگینی خرد شده را در روغن بریزید و آن ها را تفت دهید تا نرم و سبک شوند. گوشت خرد شده را به پیازها بیفزایید و با هم تفت دهید تا گوشت تغییر رنگ دهد و پیازها طلایی شوند. در ادامه زردچوبه، فلفل و ادویه خورشتی را در قابلمه بریزید و با گوشت و پیاز مخلوط کنید. تفت دادن را برای چند دقیقه ادامه دهید تا بوی ادویه جات دربیاید.

مرحله دوم:

پنج پیمانه آب ترجیحا گرم را در قابلمه بریزید و شعله گاز را زیاد کنید تا به جوش آید. سپس شعله گاز را کم کنید، درب قابلمه را ببندید و اجازه دهید تا گوشت بپزد.

مرحله سوم:

آماده سازی سیب زمینی: سیب زمینی را با پوست در یک قابلمه آب جداگانه بریزید و کمی نمک به آن بیفزایید. سیب زمینی ها را روی حرارت میانه گاز بپزید تا نرم شوند. سپس آن ها را از آب دربیاورید و اجازه دهید تا خنک شوند. در ادامه پوست آن ها را بگیرید و رنده کنید.

مرحله چهارم:

پس از پخت گوشت، سیب زمینی رنده شده را در قابلمه خورش بریزید و مواد را خوب با هم مخلوط کنید.

مرحله پنجم:

رب انار را در آب انار در یک کاسه حل کنید و همراه با نمک در قابلمه خورش بریزید. اجازه دهید تا خورش روی شعله کم جا بیفتد و روغن پس بدهد.

مرحله ششم:

خورش قلیه ترش را در کاسه بکشید و همراه با برنج زعفرانی سرو کنید. نوش جان!

نکات مهم برای تهیه خورش قلیه ترش

  • پنج پیمانه آب برای پخت این مقدار گوشت کافی است. توجه داشته باشید که آب باید در حدی باشد که روی گوشت را بگیرد و نباید بیشتر باشد.
  • به جای آب انار می توان از آب زغال اخته نیز استفاده کرد.
  • بعضی افراد به جای آب انار در خورش قلیه ترش، عصاره تمر هندی می ریزند. برای این کار، دو قاشق تمبر هندی را در یک لیوان آب حل کنید و پس از صاف کردن، آن را به گوشت اضافه کنید. فقط توجه داشته باشید که تمر هندی دارای نمک و ترشی است و اگر قبل از پخت گوشت، آن را در خورش بریزید، مانع از پخت گوشت می گردد.
  • اگر به آب انار، آب زغال اخته یا تمر هندی دسترسی ندارید، برای چاشنی این خورش از آبغوره بهره ببرید.
  • بعضی افراد به جای رب انار از رب گوجه فرنگی استفاده می نمایند.
  • بسته به نوع رب انار و استفاده از آب انار، آب زغال اخته، تمر هندی یا آبغوره، رنگ خروش قلیه ترش می تواند سیاه، قرمز، طلایی باشد.
  • شما می توانید به جای رنده کردن، سیب زمینی ها را نگینی خرد کنید و در خورش بریزید تا ظاهر زیباتری داشته باشد.
  • خورش قلیه ترش به صورت کم آب و غلیظ سرو می گردد.
  • مقدار ترشی این غذا به ذائقه شما بستگی دارد؛ اگر طعم ترشی را ترجیح می دهید، آب انار ترش بیشتری در آن بریزید و اگر طعم شیرینی را ترجیح می دهید، از ترشی آن کم کنید یا کمی شکر، یک قاشق عسل یا چند آلو به آن اضافه کنید. توجه کنید که نوع آلو می تواند به ترش یا شیرین تر شدن خورش یاری کند.
  • طرز تهیه خورش قلیه ترش لری با مرغ نیز به همین ترتیب است. ضمناً، اگر آن را با مرغ بپزید، خورش شما زودتر آماده خواهد شد.

ترش قلیه و طرز تهیه آن

ترش قلیه، یکی از خورش های لذیذ و اصیل شرق گیلان است که نام آن، شباهت زیادی به خورش قلیه ترش لری دارد و گاهی با آن، اشتباه گرفته می گردد. ترش قلیه گیلانی با سبزى معطر (گشنیز و کمى نعنا، برگ چغندر، برگ سیر، اسفناج)، باقلا، عدس، لوبیا چیتی، آرد برنج، سبزی معطر خشک، چغندر، آبغوره یا آب نارنج و گوشت گوسفندی درست می گردد و طعم و مزه ای ترش دارد.

مواد لازم برای چهار نفر

  • 500 گرم گوشت گوسفند با استخوان
  • یک لیوان باقلا
  • نصف لیوان لوبیا چیتی
  • نصف لیوان عدس
  • یک کیلوگرم سبزى معطر (گشنیز و کمى نعنا، برگ چغندر، برگ سیر، اسفناج)
  • یک عدد چغندر پوست کنده و نگینی خرد شده
  • 3 قاشق غذاخوری آرد برنج
  • 2 قاشق غذاخوری سبزی معطر خشک
  • آبغوره یا آب نارنج به مقدار لازم
  • نمک، فلفل و زردچوبه به مقدار لازم
  • روغن مایع به مقدار لازم

طرز تهیه ترش قلیه

مرحله اول:

آماده سازی حبوبات: باقلا، عدس و لوبیا چیتی را از شب قبل در آب خیس کنید و چند بار آب آن ها را عوض کنید تا نفخ آن ها گرفته گردد.

مرحله دوم:

حبوبات از قبل خیس خورده را با گوشت و آب تازه در قابلمه بریزید و روی حرارت میانه گاز قرار دهید تا نیم پز شوند.

مرحله سوم:

چغندر نگینی خرد شده و سبزی های خرد شده را در قابلمه خورش بریزید تا همراه با گوشت و حبوبات بپزند.

مرحله چهارم:

پس از پخت سبزی، آب نارنج یا آبغوره، نمک و فلفل را به خورش بیفزایید و آن را مزه کنید تا در صورت لزوم، نمک یا آبغوره بیشتری به خورش بیفزایید.

مرحله پنجم:

آرد برنج را با کمى آب در یک کاسه مخلوط کنید و هم بزنید. سپس آن را به خورش اضافه کنید و با خوب هم بزنید.

مرحله ششم:

سبزی معطر خشک را با کمی روغن در یک تابه سرخ کنید و سپس آن را در قابلمه خورش بریزید. اجازه دهید تا خورش برای 10 دقیقه دیگر با درب بسته روی حرارت ملایم گاز قل بزند.

مرحله هفتم:

ترش قلیه را با پلو کته سرو کنید.

نکات مهم برای تهیه ترش قلیه

  • به جای سبزی تازه هم می توان از سبزی خشک استفاده کرد.
  • اگر به سبزی معطر و محلی خالواش، چوچاق و گیجای دسترسی دارید، حتما آن ها را در خورش بریزید.
  • بعضی افراد سبزی خشک را با دو قاشق برنج آسیاب نموده و آرد برنج را از طرز تهیه حذف می نمایند.

سفر به لرستان با طعم خورش قلیه ترش

غذاهای محلی استان لرستان، مانند مردمان این خطه، ریشه در ظرافت، شجاعت و سادگی دارند؛ ظرافتی برگرفته از هنر غنی این منطقه زیبا، شجاعتی برخاسته از دل مردان و زنان لر و سادگی نشات گرفته از روح پاک آن ها. خورش قلیه ترش، یکی از غذاهای لذیذ استان لرستان است که بدون شک، شما را عاشق خود خواهد نمود. در سفر به لرستان و در بازدید از شهر زیبای بروجرد، حتما خود را به یکی از غذاخوری های ساده و محلی دعوت کنید تا بتوانید طعم اصیل یک خورش قلیه لری را بچشید.

خورش قلیه ترش اصیل لری مانند خورش فسنجان کمی سیاه رنگ است و طعم ترش آن در کنار بافت لطیف گوشت و سیب زمینی، هر سلیقه ای را راضی خواهد نمود. پس دست به کار شوید و این بار برای مهمانی، یک خورش محلی لذیذ در خانه درست کنید تا سفره شما را رنگارنگ و زیبا کند.

هوس سفر به لرستان و مزه کردن غذاهای محلی به سرتان زده است؟ پس دست به کار شوید و به آشپزخانه بروید تا خورش قلیه ترش را با دستور پخت ارائه شده در این مقاله درست کنید. با مزه کردن این قلیه محلی لری، می توانید سفری به استان دوست داشتنی لرستان داشته باشید. اگر پیروز به درست کردن این خورش خوشمزه شدید، حتما از آن عکس بگیرید و با تگ کردن وبلاگ عکس 94 در اینستاگرام ([email protected])، تصاویر خود را با ما به اشتراک بگذارید. ضمناً در صورت تمایل، تجربیات خود را با ما و دیگر کاربران وبلاگ عکس 94 در زیر همین مقاله به اشتراک بگذارید.

منبع: کجارو / yjc.ir / aronfoods.com / برترین ها

به "طرز تهیه خورش قلیه ترش؛ غذای لذیذ و سنتی لرستان" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "طرز تهیه خورش قلیه ترش؛ غذای لذیذ و سنتی لرستان"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید